باتری گوشی موبایل
باتریهای موبایل، شاهکارهای مهندسی هستند که میتوانند با نگه داشتن مقادیر زیادی انرژی، گوشی تلفن شما را برای ساعتها روشن و آماده به کار نگه دارند. یکی از مهمترین نکات و شاید برای برخی تنها نکته قابل توجه هنگام خرید تلفن همراه جدید، باتری و ظرفیت آن است. اما باتری موبایل چگونه کار میکنند و چطور میتوان بیشترین بهره را از آنها گرفت؟ در ادامه بیشتر با باتری موبایل آشنا خواهیم شد.
ساختار باتری موبایل
بیشتر گوشیهای امروزی از باتریهای لیتیوم یونی بهره میبرند. این باتریها از آند، کاتد، جدا کننده، الکترولیتها و دو سر مثبت و منفی تشکیل شده است. آند و کاتد از جنس لیتیوم هستند و الکترولیتها، یونهای لیتیوم مثبت شارژ شده را از آند به کاتد و بالعکس در میان جدا کننده منتقل میکنند.
حرکت یونهای لیتیوم باعث ایجاد الکترونهای آزاد در آند میشود و بار الکتریکی در سر مثبت باتری ایجاد میشود. سپس جریان الکتریکی ایجاد شده از طریق سر مثبت باتری به موبایل و سپس سر منفی باتری منتقل میشود.
انواع باتری موبایل
باتری موبایل گوشی هوشمندی که امروز در دستان شماست، نسبت به گوشیهای تلفن همراه قدیمی بسیار متفاوت است. باتریها در طول سالیان تغییراتی در ساختار، ابعاد و جنس مواد به کار رفته در آن برای نگهداری انرژی بیشتر به خود دیدهاند. در این قسمت به معرفی انواع باتری موبایل و ویژگیهای آنها خواهیم پرداخت:
- باتری نیکل کادمیوم (Nicd): این باتریها اولین نسل از باتریهای قابل حمل محسوب میشدند. وزن و ابعاد این باتریها زیاد بوده و اشکال بزرگ آنها این بود که با هر بار شارژ از ظرفیت آنها کاسته میشد، بنابراین خالی شدن کامل و سپس کاملاً شارژ کردن آنها برای افزایش طول عمرشان توصیه میشد.
- باتری نیکل متال هیبرید (NiMH): این باتریها شباهت زیادی به باتریهای نیکل کادمیوم دارند اما در آنها به جای کادمیوم از آلیاژ هیدروژن استفاده شده است و نسبت به نیکل کادمیوم از سه برابر ظرفیت بیشتر برخوردار است.
- باتری لیتیوم یونی (Li-ion): محبوبترین تکنولوژی مورد استفاده در میان باتریهای موبایل. تنها مشکل این باتریها این است که قیمت آنها نسبتاً بالا است.
- باتری لیتیوم پلیمری (LiPo): این نوع از باتریها دارای پیشرفتهترین تکنولوژی در میان باتریهای موبایل هستند و بسیار سبک میباشند. همچنین نسبت به باتریهای نیکل متال هیبرید از ۴۰ درصد ظرفیت بیشتر برخوردارند. همچنین نسبت به باتریهای لیتیوم یونی از ابعاد کوچکتری برخوردارند.
تفاوت باتری اصلی و تقویت شده
با توجه به تمایل کاربران به استفاده طولانیتر از موبایل خود بدون نیاز به شارژ مجدد، باتریهای تقویت شده به بازار عرضه شدهاند که از ظرفیت بیشتری نسبت به باتری اصلی موبایل برخورداند. در واقع در ساختار این باتریها اجزایی از نوع یا جنس متفاوت نسبت به باتریهای معمولی استفاده شده تا انجام فعل و انفعالات شیمیایی در باتری راحتتر صورت بگیرد. این باتریها توسط شرکتهای شخص ثالث برای انواع مختلف گوشی ساخته میشوند. تفاوت اصلی باتری اصلی و باتری تقویت شده این است که باتری تقویت شده امکان نگهداری شارژ بیشتری در خود دارد.
نحوه تشخیص ظرفیت باتری موبایل
ظرفیت باتری موبایل با مقیاسی به نام میلی آمپر ساعت سنجیده میشود که نشاندهنده مقدار شارژیست که باتری در طول زمان نگه میدارد. میلی آمپر نشاندهنده سرعت خالی شدن باتری است. اگر باتری موبایل شما در دو ساعت ۱۰۰۰ میلی آمپر انرژی مصرف کند، ظرفیت آن ۲۰۰۰ میلی آمپر ساعت خواهد بود. هر چه عدد ذکر شده به میلی آمپر ساعت برای باتری بیشتر باشد به معنای این است که آن باتری ظرفیت بیشتری دارد.
البته دوام آوردن باتری موبایل نه تنها از موبایل به موبایل، بلکه از کاربر به کاربر نیز متفاوت است. اما نحوه تشخیص ظرفیت باتری موبایل به چه صورت است؟ در این قسمت به پاسخ این سؤال خواهیم پرداخت.
تشخیص ظرفیت باتری اصلی موبایل با پیدا کردن مشخصات گوشی: ظرفیتی که شرکت سازنده گوشی شما برای باتری آن ذکر کرده است را از راههای متفاوتی میتوانید پیدا کنید. با جستجوی مدل گوشی در اینترنت، همواره مشخصات گوشی از جمله ظرفیت باتری آن را پیدا خواهید کرد. همچنین معمولاً در تنظیمات گوشیهای اندرویدی نیز مشخصات دستگاه از جمله ظرفیت باتری ذکر شده است.
تشخیض ظرفیت فعلی باتری با نصب نرم افزار: نرم افزاهایی وجود دارند که با نصب آنها اطلاعات جامع و کاملی از ظرفیت فعلی باتری موبایل، تخمین زمانی که باتری دوام میآورد و میزان استفاده اپلیکیشنها از باتری را به دست خواهید آورد. اپلیکیشن AccuBattery برای اندروید یکی از این نمونه اپلیکیشنها است.
تفاوت باتری اصلی موبایل از تقلبی
باتریهای تقلبی برای انواع و اقسام مدل گوشی در بازار موجود هستند. با توجه به قیمت پایین این باتریها، کاربران زیادی برای خرید آنها تمایل نشان میدهند. اما آیا خرید باتری تقلبی کاری عقلانی است؟ پاسخ ما به شما قطعاً خیر است.
بهترین راه این است که از باتری اصلی موبایل خود با استفاده صحیح بهترین مراقبت را به عمل آورید تا باتری دیرتر خراب شده و نیازی به تعویض پیدا نکند. اما در هر صورت اگر مجبور به تعویض باتری شدید نیز بهتر است باتری اصلی موبایل خود را از فروشگاههای معتبر و مطمئن تهیه کنید، چرا که بهینهترین باتری ممکن برای دستگاه شما باتری اصلی آن میباشد و خیالتان از این راحت خواهد بود که باتری اصلی موبایل زود خراب نشده و به دستگاه شما آسیبی نخواهد رساند.
راههای تشخیص باتری اصلی از باتری تقلبی را با هم مرور میکنیم:
- بررسی جعبه باتری: باتری اصلی موبایل از جعبه و بستهبندی مناسب و باکیفیتتری نسبت به باتری تقلبی برخوردار است. رنگها و نوشتههای روی بستهبندی باتری اصلی موبایل واضح و باکیفیت هستند.
- بررسی تاریخ ساخت باتری: تاریخ ساخت درج شده روی بدنه باتری با تاریخ درج شده روی بستهبندی آن باید یکی باشند.
- بررسی کیفیت ساخت بدنه باتری: سطح روی باتری اصلی موبایل صاف و بدون برآمدگی است، در حالی که ممکن است روی سطح باتری و یا لبههای آن برآمدگیهای غیرعادی را مشاهده کنید. همچنین باتری اصلی موبایل از ضخامت کمتری برخوردار است.
- توجه به نوشتههای روی بدنه باتری: نوشتههای روی بدنه باتری اصلی موبایل با فونت مشکی و پررنگ نوشته شدهاند، در حالی که نوشتههای روی بدنه باتری تقلبی کمرنگ و نازک هستند. همچنین در نوشتههای روی بدنه باتریهای تقلبی ممکن است اشتباهات املایی وجود داشته باشد.
- بررسی قیمت: اگر قیمت یک باتری از محدوده قیمت نرمال باتریهای موجود در بازار بسیار پایینتر باشد، باید به تقلبی بودن آن شک کنید.
مراقبت و نگهداری از باتری موبایل
بخش مهمی از نحوه تأمین سلامت باتری موبایل و طولانیتر کردن عمر آن به نحوه استفاده کاربر از گوشی یا تبلت خود بازمیگردد. از آنجایی که بسیاری از گوشیهای امروزی دارای باتری غیرقابل تعویض هستند، بنابراین جایگزینی باتری آنها به راحتی صورت نمیگیرد و باید گوشی خود را در اختیار یک فرد متخصص برای باز کردن و جایگزین کردن باتری بگذارید، که البته با هزینه بیشتری هم همراه است.
بنابراین با استفاده صحیح از دستگاه خود میتوانید عمر باتری را بهبود بخشیده و تا حد امکان از خرابی و نیاز به تعویض آن جلوگیری کنید. همچنین اگر گوشی یا تبلت شما نیازی به تعویض باتری پیدا نکند، به سالم ماندن محیط زیست نیز کمک کردهاید چرا که نگرانیهای زیادی از پر شدن محیط زیست با زبالههایی نظیر باتریهای موبایل وجود دارد.
در این قسمت راهکارهایی را برای افزایش طول عمر باتری ذکر خواهیم کرد و البته منظور از طول عمر باتری سالها و ماههایی است که باتری تا قبل از نیاز به تعویض شدن دوام میآورد:
- نحوه کاهش ظرفیت باتری را درک کنید: اگر باتری موبایل خود ار صفر تا صد درصد شارژ کنید، به آن یک چرخه شارژ کامل میگویند. اگر از ۵۰ تا ۱۰۰ درصد شارژ کنید به آن یک نصف چرخه شارژ میگویند. سازندگان باتری میگویند که روی کاغذ که بعد از ۴۰۰ چرخه شارژ ظرفیت باتری حدود ۲۰ درصد کاهش پیدا میکند و قادر به تأمین ۸۰ درصد از انرژی که در ابتدا قادر به تأمین آن بود، خواهد بود. این که به چند چرخه شارژ نیاز پیدا خواهید کرد به نوع باتری گوشی و ظرفیت آن و البته نحوه استفاده شما از آن و کارهایی که با آن انجام میدهید بستگی دارد. اما در واقعیت ظرفیت باتری زودتر نیز کاهش پیدا میکند. اگر بتوانید تا حد ممکن تعداد چرخههای شارژ باتری موبایل خود را کاهش دهید به افزایش عمر روزانه و طول عمر کلی آن کمک کردهاید. دو راه برای این کار وجود دارد، یکی شامل ایجاد شرایط مناسبی است که مستقیماً روی باتری اثرگذار هستند مانند دوری از گرما یا سرمای شدید. راه دیگر نیز شامل راهکارهاییست که مربوط به نحوه استفاده از گوشی میشود، مانند کاهش نور صفحه نمایش.
- از سرما یا گرمای شدید دوری کنید: اگر گوشی شما بسیار سرد یا بسیار گرم شود میتواند منجر به کاهش طول عمر باتری آن شود. سعی کنید گوشی خود را در خودروی خود که زیر آفتاب پارک کردهاید رها نکیند. یا زمانی که در زمستان با کاهش دمای شدید مواجه هستید نیز گوشی خود را به منزل که گرمتر است بیاورید و آن را در خودروی خود جا نگذارید.
- از شارژ سریع (Fast Charging) پرهیز کنید: شارژ سریع باتری گوشی، آن را تحت فشار قرار میدهد. به غیر از زمانهایی که نیاز فوری به شارژ سریع گوشی خود دارید، از شارژ سریع آن پرهیز کنید.
- باتری را از صفر تا صد درصد شارژ نکنید: انواع قدیمی باتری موبایل با هر بار شارژ شدن، از ظرفیت آنها کاسته میشد، بنابراین برای افزایش طول عمر باتریهای قدیمی، خالی شدن کامل و سپس کاملاً شارژ شدن بهتر بود. باتری موبایلهای جدید به صورت متفاوتی کار میکند. کاملاً خالی شدن باتری یا کاملاً شارژ شدن آن، باتری را تحت فشار قرار میدهد. بهترین حالت این است که شارژ باتری موبایل را بین ۲۰ تا ۹۰ درصد نگه دارید.
- اگر قصد دارید به مدت طولانی از گوشی خود استفاده نکنید، آن را ۵۰ درصد شارژ کنید: اگر قصد دارید گوشی خود بلااستفاده برای مدتی طولانی رها کنید بهتر است که قبل از خاموش کردن، آن را حدود ۵۰ درصد شارژ کنید. این کار از این که آن را ۱۰۰ درصد شارژ کنید یا کاملاً شارژ آن را تخلیه کنید، بهتر است. در نظر داشته باشید که باتری گوشی با وجود خاموش بودن آن، به کاهش درصد و ظرفیت ادامه خواهد داد. در واقع باتریهای امروزی برای استفاده مداوم طراحی شدهاند، نه عدم استفاده.
راهکارهایی که تاکنون ارائه شد و مشاهده کردید، مربوط به عواملی بودند که مستقیماً روی طول عمر باتری تأثیرگذار هستند. در ادامه به ذکر نکات و راهکارهایی میپردازیم که باتری را برای افزایش طول عمر روزانه قوی کرده و طول عمر کلی باتری را نیز افزایش خواهد داد.
چگونه باتری گوشی را قوی کنیم
برای افزایش قدرت باتری و دوام آوردن آن برای استفاده روزانه و همچنین کاهش تعداد دفعات احتیاج به شارژ در طول روز، نکات و راهکارهایی وجود دارد که در این قسمت به ذکر مهمترین آنها خواهیم پرداخت:
- نور صفحه نمایش را کاهش دهید: بیشتر انرژی باتری موبایل صرف صفحه نمایش آن میشود. کاهش نور صفحه نمایش تأثیر قابل توجهی در کاهش مصرف باتری خواهد داشت. استفاده از حالت خودکار تنظیم نور صفحه نمایش کمک شایانی به صرفهجویی در مصرف باتری خواهد کرد. با استفاده از این حالت، نور صفحه نمایش با توجه به میزان نور موجود در محیط به صورت اتوماتیک تغییر میکند. اما بهترین کار این است که حواس خودتان به صفحه نمایش بوده و نور آن را تا جایی که برای کار با گوشی اذیت نمیشوید، کاهش دهید. هم گوشیهای اندرویدی و هم آيفونها از قابلیت تنظیم نور صفحه نمایش بهره میبرند.
- زمان روشن ماندن صفحه نمایش را کاهش دهید: اگر قصد استفاه از گوشی خود را ندارید، آن را قفل کنید تا صفحه نمایش آن نیز خاموش شود. بدون استفاده رها کردن گوشی برای مدت طولانی و روشن ماندن صفحه نمایش آن در هدر رفتن باتری تأثیرگذار است. در تنظیمات گوشی خود زمانی را که به نظر خودتان برای خاموش شدن اتوماتیک صفحه نمایش گوشی و قفل شدن آن بعد از رها کردن گوشی کافی است را انتخاب کنید. سعی کنید این زمان کمترین زمان ممکن باشد.
- از حالت شب یا دارک مود استفاده کنید: اگر صفحه نمایش گوشی شما از فناوری OLED یا AMOLED بهره میبرد استفاده از حالت تاریک یا حالت شب مصرف باتری را کاهش خواهد داد، چرا که در این نوع از صفحه نمایشها برای نمایش رنگ مشکی پیکسلهای مربوطه روشن نمیشوند و در نتیجه انرژی صرف روشن ماندن این پیسکلها نمیشود. در صورتی که گوشی شما از صفحه نمایش OLED بهره نمیگیرد استفاده از حالت تاریک تفاوت چندانی در مصرف باتری ایجاد نخواهد کرد.
- اپلیکیشنهای پرمصرف را شناسایی و در صورت لزوم جایگزینهای کممصرفتر را نصب کنید: با استفاده از تنظیمات موجود در گوشی یا نصب نرمافزارهای مختلف میتوان میزان استفاده اپلیکیشنها از باتری را مشاهده کرد. اگر اپلیکیشنی دارید که مصرف باتری زیادی دارد و جایگزینهای کممصرفتر برای آن موجود هستند، اقدام به حذف آنها و نصب اپلیکیشنهای دیگر کنید.
- استفاده از حالت ذخیره انرژي در گوشی خود را یاد بگیرید: گوشی شما یک یا چند حالت ذخیره انرژی دارد. این حالتها عملکرد پردازنده را محدود میکند که به مصرف انرژی و باتری کمتر منجر میشود. زمانی که احتیاجی به استفاده از ظرفیت کامل پردازنده و گوشی خود ندارید میتوانید حالتهای ذخیره انرژی را برای گوشی خود فعال کنید.
- در تنظیمات اپلیکیشنهایی که در پسزمینه همواره در حال اجرا هستند بازنگری کنید: برخی اپلیکیشنها نظیر پیامرسانها و ایمیلها برای این که فوراً شما را از دریافت پیام جدید باخبر کنند همواره در حال اجرا در پسزمینه میباشند. اگر دریافت پیام فوری برای شما در اولویت قرار ندارد میتوانید در تنظیمات این اپلیکیشنها در این مورد بازنگری کنید.
- تمام اپلیکیشنها را به یکباره نبندید: بستن به یکباره تمامی اپلیکیشنها، با مصرف انرژی بیشتری در صورت اجرای دوباره آنها همراه است. بنابراین بهتر است اپلیکیشنهایی که به طور مکرر از آنها استفاده میکنید را در پس زمینه باز نگه دارید.
شارژ باتری موبایل برای اولین بار
یک باور شایع در میان کاربران تلفنهای همراه وجود دارد و آن این است که گوشیهایی که به تازگی خریداری شدهاند باید یکبار کاملاً باتری آنها خالی شده و سپس ۸ الی ۱۲ ساعت به شارژر متصل شوند. این باور ممکن است برای باتریهای نیکل کادمیومی صحیح باشد، اما با توجه به استفاده گوشیهای امروزی از باتریهای لیتیوم یونی، این باور، یک باور غلط محسوب میشود. اما چگونه باتری موبایل به تازگی خریداری شده خود را شارژ کنیم؟ در این قسمت نکاتی را در مورد این موضوع ارائه خواهیم کرد:
- راهنمای نوشته شده در دفترچه راهنمای گوشی خود را مطالعه کنید و ببینید آیا شرکت سازنده به نکته مهمی در مورد اولین شارژ باتری موبایل اشاره کرده است یا خیر
- تقریباً تمامی سازندگان موبایل، گوشیهای خود را با شارژی در حدود ۶۰ درصد ارسال میکنند
- احتمالاً نیازی به شارژ گوشی پیش از استفاده از آن نخواهید داشت چرا که باتری گوشی جدید شما برای اولین استفاده خالی نخواهد بود
- روش صحیح شارژ باتری موبایل که در ادامه به آن خواهیم پرداخت را در نظر بگیرید
روش صحیح شارژ باتری موبایل
از عوامل تأثیرگذار در عمر باتری موبایل، نحوه شارژ کردن مجدد آن است. برخی از افراد تا خالی شدن کامل باتری از گوشی خود کار میکشند. برخی هم گوشی را برای مدت طولانی و پس از صد درصد شدن شارژ همچنان به شارژر متصل نگه میدارند. اما صحیحترین روش شارژ باتری گوشی چیست؟ در این قسمت نکاتی را برای نحوه شارژ گوشی خواهیم گفت:
- از خالی شدن کامل باتری و سپس شارژ آن تا صد (چرخه کامل صفر تا صد) پرهیز کنید
- خاتمه دادن به شارژ زمانی که ۸۰ درصد باتری شارژ شده است بهتر از رسیدن شارژ به ۱۰۰ درصد است
- از شارژ گوشی در شب و متصل ماندن گوشی به شارژر تا صبح پرهیز کنید
- هنگام شارژ، گوشی را در مکانی با دمای مناسب قرار دهید. اگر میتوانید قاب یا کاور گوشی را موقع شارژ از آن جدا کنید
- هنگام شارژ گوشی با آن به انجام بازیهای سنگین یا تماشای ویدیو نپردازید
- به هیچ وجه از شارژرهای غیراصلی و تقلبی استفاده نکیند. بهترین شارژر و کابل برای گوشی شما همان شارژر و کابلهای اصلی هستند.
چه چیزهایی باتری گوشی را خراب می کند
برای نگهداری بهتر از باتری موبایل، عواملی که باعث آسیب رسیدن و خراب شدن آنها میشوند را در این قسمت با هم مرور میکنیم تا با پرهیز از آنها طول عمر باتری خود را افزایش دهید:
- استفاده از شارژرها و کابلهای ارزان و تقلبی
- استفاده از گوشی تا خالی شدن باتری آن به طور مداوم
- در معرض گرما یا سرمای شدید بودن گوشی
- متصل نگه داشتن گوشی به شارژر پس از ۱۰۰ درصد شدن شارژ
- نگه داشتن مداوم گوشی در جیب، چرا که گرمای بدن باعث بالا رفتن دمای گوشی میشود
انواع خرابی باتری گوشی
خراب یا معیوب شدن باتری موبایل با علائم مخصوص به خود همراه است. برخی از این علائم عبارتاند از:
- باد کردن باتری
- خاموش شدن ناگهانی گوشی
- داغ شدن بیش از حد گوشی
- خاموش شدن گوشی پس از جدا کردن سیم شارژر
اگر با این علائم یا علائم مشابه آن مواجه شدید باید به فکر تست باتری و گوشی خود باشید که در ادامه به این موضوع خواهیم پرداخت.
تست خرابی باتری گوشی
اگر گوشی شما یکی علائم خرابی باتری موبایل که پیشتر ذکر کردیم را داشته باشد، باید وضعیت سلامت باتری موبایل خود را بررسی کنید. در این قسمت به بیان راهکارهایی برای تست خرابی و بررسی سلامت باتری موبایل میپردازیم:
- بررسی اپلیکیشنها و میزان باتری استفاده شده توسط آنها: ممکن است اپلیکیشنی روی گوشی شما نصب باشد که باعث خالی شدن مداوم باتری گوشی میشود. آن را پیدا و حذف کنید.
- بررسی درصد سلامت باتری گوشی در آیفون: آیفونها مجهز به امکانی هستند که درصد سلامت باتری گوشی را اعلام میکند. برای گوشیهای اندرویدی چنین امکانی وجود ندارد و باید عملکرد گوشی خود را نصب نرمافزارهایی نظیر AccuBattery و GSam Monitor بررسی کنید.
- تست باتری به کمک مولتیمتر: اگر باتری گوشی شما قابل جدا شدن باشد، میتوانید با درآوردن آن از گوشی و استفاده از مولتیمتر آن را تست کنید.
- خرید باتری اصلی موبایل از امداد موبایل: اگر مجبور به تعویض باتری موبایل خود شدید، بهترین راه سفارش آنلاین باتری اصلی موبایل یا تبلت خود از سایت امداد موبایل است.
امداد موبایل مرکز پخش باتری موبایل
امداد موبایل به عنوان یک سایت تخصصی در حوزه فروش قطعات و تعمیرات موبایل فعالیت میکند و مخاطبان زیادی را از آغاز به کار خود در سال ۹۷ تاکنون به خود جذب کرده است. عرضه باتری اصلی انواع مدل موبایل یکی از خدمات ارائه شده در امداد موبایل است.
در امداد موبایل میتوانید مشخصات و ظرفیت باتری اصلی انواع گوشی هوشمند و تبلت را مشاهده کرده و با بهترین قیمت ممکن در بازار به سفارش و خرید آنلاین آنها بپردازید.
با جستجوی مدل گوشی خود در امداد موبایل، قیمت باتری اصلی موبایل خود را مشاهده و با پرداخت امن اقدام به خرید آن کنید.