اگر از یک گوشی هوشمند استفاده میکنید، حتماً باید اطلاعات لازم درمورد تاچ ال سی دی موبایل داشته باشید.
میتوان گفت که ال سی دی مهمترین قسمت یک گوشی موبایل است. ابزاری است که بهعنوان پنجرهای برای مشاهده و دسترسی به اطلاعات و همچنین ارسال فرامین از آن استفاده میکنیم. بنابراین آشنایی با این بخش مهم از گوشی موبایل جزو ضروریات است. باید بدانید که چگونه ساختاری دارد، از چه موادی ساخته شده است و چگونه عمل میکند.
این اطلاعات هم میتواند در استفاده و نگهداری صحیح از آن به شما کمک کند و هم اینکه اگر مشکلی برای این قسمت از گوشی پیش بیاید، با شناختی که از ساختار آن دارید میتوانید بهترین و ارزانترین روش رفع مشکل را پیدا کنید. بههمیندلیل، کارشناسان امداد موبایل تصمیم گرفتند تا تمام اطلاعات موردنیاز درمورد تاچ ال سی دی موبایل را در اختیار شما عزیزان قرار دهند.
تاچ ال سی دی موبایل چیست؟
ال سی دی درحقیقت همان صفحه نمایش گوشی شما است. این صفحه نمایش از کریستال مایع تولید میشود. دلیل اینکه از دو کلمهی متناقض کریستال و مایع در کنار هم استفاده میشود این است که، ازآنجاییکه مولکولهای این کریستال آرایش خاصی دارند، درنتیجه، هر دو خصوصیات مایع و جامد را دارد. بهاینصورت که این کریستال نسبت به دما بسیار حساس است و اندکی گرما میتواند آن را بهحالت مایع درآورد یا اندکی سرما آن را بهحالت جامد درآورد.
ال سی دی مهمترین بخش یک موبایل است و چون از حساسیت بسیار بالایی برخودار است، باید توجه ویژهای نیز به آن داشت. شما تمام دادههای خود را از طریق همین ال سی دی دریافت و مشاهده میکنید و برای ارسال فرامین نیز از آن استفاده میکنید. ازآنجاییکه ال سی دی گوشی بسیار مورد استفاده قرار میگیرد و همچنین بسیار ضربهپذیر است، درنتیجه بیشترین موارد تعمیری گوشیها نیز مربوط به همین قسمت است.
ال سی دی موبایل یا بهخاطر شکستگی در اثر ضربه خوردن و یا بهخاطر ازکارافتادگی تاچ آن مشکل پیدا کرده و غیرقابل استفاده میشود. دراینصورت نیاز به تعمیر خواهد داشت. برای آشنایی بیشتر شما با این قسمت از موبایل، درادامه شرح کاملی از قطعات تشکیل دهنده تاچ ال سی دی موبایل و خرابیهای متداول آن ارائه خواهیم داد.
اجزا و ساختار تاچ ال سی دی موبایل
تاچ ال سی دی گوشیهای موبایل یک قطعه نیست و از قطعات و لایههای مختلفی تشکیل شده است. برای آشنایی بیشتر شما با هرکدام از این قطعات، در ادامه شرح مختصری درمورد هریک از آنها خواهیم داد.
Front Glass Lens / شیشه جلویی: به این لایه که در بالاترین سطح قرار دارد و جنس آن از شیشه و وظیفهی آن محافظت از ال سی دی و جلوگیری از هرگونه برخورد مستقیم با لایهی تاچ است، گلس روی ال سی دی نیز گفته میشود. در گوشیهای جدید از شیشه گوریلا گلس (Gorilla Glass) برروی صفحهنمایش استفاده میشود. جنس شیشه گوریلا گلس از آلومینوسیلیکات قلیایی بوده و بسیار نازک، سبک و مقاوم است. این شیشه بهدلیل مقاومت بسیار زیادی که در مقابل شکنندگی و خراش دارد بهعنوان گلس محافظ روی ال سی دی بهکار برده میشود تا از آن محافظت کند. در اینجا ذکر این نکته ضروری است که گلس روی ال سی دی با آن لایه پلاستیکی که برای جلوگیری از خط و خش برروی گوشی خود نصب میکنید متفاوت است. گلس روی ال سی دی توسط شرکت سازنده برروی ال سی دی قرار گرفته و پرس میشود.
Digitizer Touch Screen / صفحه لمسی دیجیتایزر: به این لایه به اختصار تاچ یا دیجیتایزر گفته میشود. لایهی تاچ گوشی یا همان صفحه لمسی دقیقاً در زیر گلس محافظ ال سی دی قرار دارد. این لایه نسبت به فشار بسیار حساس است و قابلیت این را دارد که محل لمس شده توسط کاربر را دقیقاً تشخیص دهد. دستگاههای غیرلمسی فاقد این لایه هستند و فقط با وجود لایه تاچ میتوانید فرامین خود را بهصورت لمسی به گوشی وارد کنید. همچنین لایه تاچ گوشی دارای یک کابل ارتباطی است که به سوکت اختصاصی آن برروی مادربرد متصل میشود و ازاینطریق فرامین لمسی را دریافت کرده و به گوشی منتقل میکند.
LCD / ال سی دی: ال سی دی یا نمایشگر کریستال مایع (Liquid Crystal Display = LCD) سومین لایه است و در زیر لایه تاچ یا دیجیتایزر قرار داد. ال سی دی یک صفحه نمایش است که از ویژگی مدولاسیون نوری کریستال مایع بهره میبرد. در واقع، نوعی تلفیقگر الکتریکی-نوری است. کریستال مایع هیچ نوری از خود منتشر نمیکند، بلکه با استفاده از یک نور پسزمینه یا با استفاده از انعکاس نور، تصاویر را شکل میدهد. ال سی دی نیز یک کابل ارتباطی دارد که به سوکت اختصاصی آن برروی مادربرد وصل میشود. توجه داشته باشید که اگر صفحه نمایش گوشی سیاه شده و دیگر روشن نمیشود، مطمئناً ال سی دی گوشی آسیب دیده است.
Backlight Film / لایه نور پسزمینه: این چهارمین لایه است و در زیر لایه ال سی دی قرار دارد. لایه نور پسزمینه شامل مجموعهای از چراغهای نورانی است که وظیفهی آن منعکس کردن نور برروی لایهی ال سی دی برای نمایش محتوای موردنظر است. در واقع این لایه با لایهی ال سی دی یکپارچه است و بهنوعی میتوان این دو لایه را یک لایه در نظر گرفت اما برای درک بهتر شما، ما این دو لایه را بهصورت جداگانه توضیح دادیم. بنابراین بروز مشکلاتی مانند سیاه شدن صفحه نمایش که برای ال سی دی توضیح دادیم، بدون تردید با لایه نور پسزمینه نیز مرتبط است.
Digitizer Frame / فریم دیجیتایزر: فریم دیجیتایزر که به آن فریم ال سی دی نیز گفته میشود، پنجمین و آخرین لایه است که تمامی لایههای تاچ ال سی دی موبایل را در قالب یک مجموعه در کنار هم نگه میدارد. بهاینصورت که لایههای گلس روی ال سی دی، تاچ، ال سی دی و لایه نور پسزمینه همگی برروی فریم ال سی دی پرس شده و مجموعهی یکپارچهای را تشکیل دادهاند.
انواع تاچ ال سی دی موبایل
در قسمت قبل، شما با تمام جزئیات و لایههای مختلف تاچ ال سی دی و وظیفهی هرکدام آشنا شدید. دراینصورت، میتوانید توضیحات بعدی را دقیقتر متوجه شوید. زمانی که گوشی شما بر اثر ضربه دچار شکستگی در قسمت صفحه نمایش میشود، یکی از حالات زیر اتفاق میافتد:
شکستگی گلس محافظ گوشی: این احتمال وجود دارد که فقط گلس محافظ صفحه نمایش دچار شکستگی شده باشد. همانطور که پیشازاین توضیح دادیم، گلس محافظ را با گلس روی ال سی دی اشتباه نگیرید. گلس محافظ همان همان لایه اضافی است که در هنگام خرید گوشی برروی صفحه نمایش آن میچسبانید تا از خط و خشهای احتمالی جلوگیری کنید. درصورتیکه فقط گلس محافظ شکسته شده باشد، بنابراین سایر لایههای تاچ ال سی دی آسیبی ندیده است. در چنین وضعیتی فقط کافیست گلس محافظ تعویض شود که هزینهی زیادی برای شما نخواهد داشت.
شکستگی تاچ گوشی: اگر تاچ یا همان صفحه لمسی دیجیتایزر آسیب دیده باشد، عملکردهای لمسی عمل نخواهند کرد و دیگر نمیتوانید از طریق لمس کردن فرامین خود را به موبایل منتقل کنید. دراینصورت گوشی شما فقط روشن میشود و میتوانید محتویات صفحه نمایش را مشاهده کنید. در چنین وضعیتی میتوانید با هزینهای کمتر از تعویض ال سی دی، لایهی آسیبدیدهی تاچ گوشی خود را تعویض کنید.
شکستگی ال سی دی گوشی: درصورت ایجاد شکستگی در ال سی دی، گوشی صفحه نمایش سیاه شده و دیگر روشن نمیشود. همانطور که پیشازاین توضیح دادیم، لایه ال سی دی با لایه نور پسزمینه یکپارچه هستند و بههمیندلیل به هردوی آنها مشترکاً تاچ ال سی دی گفته میشود. بنابراین درصورت آسیبدیدگی لایه ال سی دی، باید هر دو لایه باهم تعویض شوند، در نتیجه باید هزینهی بیشتری را متقبل شوید. ذکر این نکته ضروریست که لایههای تاچ و ال سی دی گوشی حساسیت بیشتری دارند و تعویض آنها مستلزم داشتن مهارت دقیقتری است. بنابراین، درصورت نیاز به تعویض، حتماً به تعمیرکاران متخصص و حرفهای مراجعه کنید.
برای تعویض تاچ ال سی دی لازم است که با انواع آن که در بازار موجود است آشنا باشید. در ادامه، انواع تاچ ال سی دی را معرفی کرده و توضیح مختصری درمورد هریک خواهیم داد.
تاچ ال سی دی موبایل اورجینال OEM
این تاچ ال سی دی که به آن OEM گفته میشود بهعنوان تاچ الی سی دی اصلی شناخته میشود و شامل لایه گلس روی ال سی دی که از جنس گوریلا گلس است، لایه ال سی دی و لایه تاچ است. اگر صفحه نمایش گوشی شکسته شده باشد اما در تصویر لکه یا پیکسل سوختگی وجود نداشته باشد و یا اینکه عملکرد تاچ دچار مشکل نشده باشد، میتوان فقط با تعویض لایه اول که همان گوریلا گلس است با هزینهی کمتری اشکال را برطرف کرد.
تاچ ال سی دی اورجینال گلس تعویض
این تاچ ال سی دی که با عنوان تاچ ال سی دی گلس تعویض یا گلس چنج (Change Glass) شناخته میشود همان OEM اورجینال است ولی در زمان نصب روی دستگاه، گوریلا گلس آن شکسته یا قسمتی از آن ترک خورده است اما ال سی دی آن سالم است و تاچ آن هم بهطور کامل عمل میکند. در چنین مواقعی لایه گوریلا گلس آن تعویض میشود. این عمل با دستگاههای مخصوص تعویض گلس انجام میشود که با گرمای 100 درجه سانتیگراد یا با سرمای منفی 180 درجه سانتیگراد لایه گوریلا گلس را از ال سی دی و تاچ جدا کرده و یک گوریلا گلس جدید را بهوسیلهی دستگاه پرس برروی آن نصب میکنند. کیفیت تصویر آن تاحدودی خوب است و بهعلت تحمل گرمای بالا یا سرمای پایین فقط 5 درصد از وضوح رنگ آن از دست میرود. مشکل عمدهی تاچ ال سی دی گلس تعویض این است که بعد از گذشت زمان کوتاهی دچار پیکسل سوختگی میشود.
تاچ ال سی دی اورجینال گلس فلت تعویض
این تاچ ال سی دی درواقع همان صفحه نمایش اصلی گوشی است اما چون فلت یا کانکتور آن آسیب دیده است شرکت سازنده فلت آن را تعویض کرده است. همچنین در زمان تعویض فلت، گوریلا گلس آن نیز تعویض میشود.
تاچ ال سی دی TFT یا آی سی دار
این تاچ ال سی دی مانند موارد قبلی تعویضی یا تعمیری نیستند بلکه توسط شرکتهای تولیدکنندهی قطعات یدکی تولید میشود. کیفیت تصویر و وضوح رنگ آن با تاچ ال سی دی اورجینال متفاوت است و با نگاه به صفحه نمایش میتوان این تفاوت را بهوضوح تشخیص داد. این تاچ ال سی دی ارزان قیمت است اما هم برای گوشی و هم برای چشم کاربر مضر است.
تاچ ال سی دی کپی یا AA
این تاچ ال سی دی در کشور چین تولید شده و کیفیت مناسبی ندارد. همچنین از نظر وضوح تصویر و رنگ نیز با نمونهی اورجینال تفاوت زیادی دارد. کیفیت آن آنقدر پایین است که حتی ممکن است چند روز پس از نصب از کار بیفتد و صفحه نمایش سیاه شود یا تاچ آن هنگ کند.
نشانه سوختن ال سی دی موبایل
برای اینکه متوجه شویم که آیا ال سی دی موبایل ما سوخته است یا نه باید با نشانههای آن آشنا باشیم. علائم سوختن ال سی دی گوشی از این قرار هستند.
روشن نشدن صفحه موبایل
اگر صفحه موبایل شما روشن نمیشود نشانهی سوختن ال سی دی است. البته این را هم درنظر داشته باشید که که روشن نشدن صفحه نمایش همیشه دلیل بر سوخته بودن ال سی دی نیست و ممکن است دلایل دیگری ازجمله اختلال در عملکرد قطعات یا مدارهای گوشی، وجود مشکل در پاور، شارژر، باتری و یا قسمتهای دیگر باشد. بهتر این است که گوشی خود را به یک متخصص نشان دهید تا مشکل اصلی را تشخیص دهد.
کار نکردن تاچ گوشی
اگر تاچ ال سی دی گوشی شما کار نکند و یا با اختلال و تأخیر در عملکرد تاچ مواجه شدید، نشانهی این است که تاچ ال سی دی گوشی شما خراب شده است. اگر با چنین وضعیتی روبرو شدید، جهت اطمینان از سختافزاری بودن مشکل، بهتر است یکبار گوشی را هارد ریست یا حتی فکتوری ریست کنید. اگر بازهم مشکل برطرف نشد باید تاچ ال سی دی را تعویض کنید.
ترک خوردن صفحه گوشی
اگر ترک ایجاد شده برروی صفحه گوشی مربوط به گلس محافظ ال سی دی نباشد و لایه نمایشگر گوشی ترک خورده باشد در عملکرد آن مشکل ایجاد شده و نیاز به تعمیر و تعویض قطعه دارد.
سیاه شدن قسمتی از صفحه گوشی
اگر بخشی از صفحه گوشی سیاه شده است نشاندهندهی این است که ال سی دی سوخته است و باید تعویض شود.
سوسو زدن صفحه گوشی
اگر صفحه گوشی سوسو میزند و شاهد نوسان در نور آن هستید نشاندهندهی این است که ال سی دی گوشی خراب شده است. سوسو زدن صفحه در عملکرد صفحه و استفاده از گوشی اختلالی ایجاد نمیکند اما از نشانههای مهم خرابی است و هر لحظه احتمال سوختن ال سی دی وجود دارد. بنابراین باید هرچه سریعتر نسبت به تعویض آن اقدام کنید.
بهوجود آمدن هاله یا خطوط رنگی برروی صفحه گوشی
اگر صفحه نمایش گوشی هاله رنگی یا خطوط رنگی نمایش میدهد دلیل خراب شدن ال سی دی گوشی است و غیر از تعویض کردن آن هیچ راهحل دیگری برای رفع مشکل وجود ندارد.
بنفش شدن صفحه گوشی
اگر صفحه گوشی شما بنفش شده است دلیل آن آسیبدیدگی پیکسلهای صفحهنمایش موبایل است. این آسیبدیدگی فقط در اثر وارد شدن ضربه یا فشار بیشازحد به صفحه گوشی اتفاق میافتد.
چه عواملی باعث خرابی ال سی دی موبایل میشود
اگر عوامل اصلی را که باعث خرابی ال سی دی موبایل میشوند بشناسیم، میتوانیم با دوری کردن از آنها گوشی خود را سالم نگهداریم و مانع از آسیبدیدگی و خرابی گوشی شویم. مهمترین این عوامل ازاینقرار هستند:
ضربه و فشار شدید به گوشی
یکی از اصلیترین عواملی که میتواند باعث وارد شدن آسیب جدی به گوشی و خرابی آن شود ضربه و فشار شدید است. به جرأت میتوان گفت که 80 درصد از دلایل خرابی ال سی دی ناشی از ضربه و فشاری است که به گوشی وارد میشود. این شامل افتادن گوشی از دست کاربران نیز میشود.
خیس شدن گوشی موبایل
خیس شدن، آبخوردگی و نفوذ مایعات به داخل گوشی نیز عامل مهم دیگری در خراب شدن ال سی دی و سایر قطعات گوشی است. بهمنظور جلوگیری از بروز چنین مشکلی، هنگامی که دستهای شما خیس هستند از گوشی استفاده نکنید. یا گوشی خود را در کنار لیوان آب یا فنجان چای و قهوه که احتمال واژگون شدن آنها وجود دارد قرار ندهید.
خرابی خودبهخودی گوشی در اثر مرور زمان
مواردی نیز وجود دارد که بدون هیچ دلیل مشخصی ال سی دی گوشی از کار میافتد و این قطعه فقط بهدلیل مرور زمان میسوزد و یا در عملکرد آن اختلال ایجاد میشود. در چنین مواقعی، اگر گوشی هنوز در دورهی گارانتی خود است بایستی با مراجعه به نمایندگی رسمی ارائه دهندهی سرویس گارانتی، گوشی خود را بدون پرداخت هیچ هزینهی تعمیر کنید.
سیاه شدن ال سی دی گوشی بهدلیل خرابی بورد
سیاه شدن ال سی دی گوشی هم میتواند بهدلیل خراب شدن خود ال سی دی باشد و هم میتواند بهدلیل بروز مشکلات و خرابی در بورد گوشی باشد. ازآنجاییکه تشخیص منشأ خرابی برای افراد عادی غیرممکن است، توصیه میکنیم که در چنین مواقعی به یک متخصص تعمیر موبایل مراجعه کرده و راهنمایی دریافت کنید.
بهترین روش محافظت از تاچ ال سی دی موبایل
همیشه گفتهاند که علاج واقعه قبل از وقوع است. بنابراین بهتر است قبل از اینکه واقعهی ناگواری برای ال سی دی گوشی شما اتفاق بیفتد بهفکر محافظت از آن باشید تا در آینده متحمل هزینههای سنگین نشوید. درحالحاضر بهترین روش محافظت از تاچ ال سی دی و جلوگیری از آسیب دیدن آن استفاده از محافظ صفحه و کاور گوشی است. امروزه محافظهای صفحه گوشی انواع مختلفی دارند که بهمرور زمان و با پیشرفت تکنولوژی کیفیت آنها نیز افزایش یافته است. انواع محافظهای صفحه موبایل ازاینقرار هستند:
محافظ صفحه گوشی پلاستیکی: در ابتدا محافظهای معمولی از جنس پلاستیک نرم یا طلق موجود بود که بیشتر از وارد شدن خط و خش به ال سی دی گوشی ممانعت میکردند و در مقابل ضربه چندان کارایی نداشتند.
محافظ صفحه گوشی گلس: با پیشرفت تکنولوژی و لزوم محافظت بیشتر از صفحه گوشی، نسل بعدی محافظهای صفحه که بهعنوان شیشهای یا گلس معروف هستند وارد بازار شدند. توجه داشته باشید که گلس محافظ با گلس روی ال سی دی که بهصورت کارخانهای برروی گوشی نصب شده متفاوت است. گلس محافظ همان لایهای است که در هنگام خرید گوشی برروی صفحه نمایش میچسبانید. گلسهای محافظ بهخوبی تحمل ضربات معمولی را دارند و میتوانند از ال سی دی موبایل محافظت کنند. ضمن اینکه نصب کردن گلس محافظ هیچ تأثیری بر کیفیت صفحه نمایش ندارد و بهراحتی میتوانید از آن استفاده کنید.
محافظ صفحه گوشی مایع نانو: در نسل بعدی محافظهای صفحه بهصورت مایع نانو به بازار آمد. این محافظ صفحه گوشی بهصورت مایع مورد استفاده قرار میگیرد. روش استفاده از آن بهاینصورت است که ابتدا سطح صفحه گوشی را تمیز کرده و سپس مقدار مشخصی از مایع نانو را برروی صفحهنمایش گوشی ریخته و با استفاده از دستمال موجود در بستهبندی آنرا پخش میکنید. پس از گذشت چند دقیقه که مایع نانو بهطور کامل خشک شد، شما یک محافظ صفحه با مقاومت بالا خواهید داشت.
محافظ صفحه گوشی نانو: محافظ گوشی نانو ضخامت بسیار کمی داشته و با داشتن خاصیت ارتجاعی و نرمی، بهراحتی خم میشود. این محافظ در اثر ضربه دچار شکستگی نمیشود. همچنین، ضمن ضدضربه بودن از ایجاد خط و خش برروی صفحه گوشی نیز جلوگیری میکند.
محافظ صفحه گوشی UV: این محافظ صفحه برای مدلهای محدودی که صفحهنمایش خمیده دارند تولید شده است. روش نصب آن بهاینصورت است که پس از تمیز کردن صفحهی گوشی، ابتدا چسب مخصوصی را برروی سطح گوشی پخش کرده و سپس محافظ صفحه را برروی آن قرار میدهند. بعدازآن باید نور UV موجود در بستهبندی را برروی آن بتابانید تا خشک شده و درجای خود ثابت شود.
محافظ صفحه گوشی سرامیکی: جدیدترین نسل محافظهای صفحه گوشی، محافظ صفحه سرامیکی است. خصوصیات این محافظ صفحه مانند محافظ نانو است ولی ساختار آن کمی سختتر است و نرمی نانوها را ندارد. بااینوجود انعطافپذیر بوده و بهخوبی از ال سی دی گوشی شما محافظت میکند.
خرید و تعویض تاچ ال سی دی از امداد موبایل
تا اینجا کارشناسان امداد موبایل درمورد تاچ ال سی دی موبایل صحبت کرده و اجزاء و ساختار آن را بهصورت دقیق توضیح داده و انواع تاچ ال سی دی را به شما معرفی کردند. نشانهها و علائم سوختن ال سی دی را نام برده و عواملی که باعث خرابی ال سی دی میشوند را توضیح دادند. در نهایت نیز بهترین روشهای محافظت از تاچ ال سی دی را به شما معرفی کردند. امیدواریم که با داشتن این اطلاعات بتوانید استفاده بهینهتری از موبایل خود داشته باشید.
توصیه آخر ما این است که، با توجه به اینکه تاچ ال سی دی گوشی اهمیت و حساسیت بسیار بالایی دارد و کیفیت آن میتواند تأثیر زیادی در استفاده و سلامت بینایی شما داشته باشد، درصورتیکه تاچ ال سی دی گوشی شما دچار مشکل و آسیبدیدگی شد، حتماً به یک سرویسدهنده معتبر مراجعه کنید. دراینمورد توصیه میکنیم برای خرید و تعویض تاچ ال سی دی موبایل خود از خدمات تعمیرات موبایل امداد موبایل به عنوان وارد کننده مستقیم انواع تاچ ال سی دی اصلی موبایل، استفاده کنید. امداد موبایل هم از قطعات اصلی استفاده میکند و هم اینکه قطعاتی که ارائه میدهد را ضمانت میکند.